Noiembrie rece – Start de sezon la stiuca

Inceput de noiembrie, cu dimineti friguroase, incetosate, cu norii mohorati si adieri de vant rece, in cateva cuvinte, pentru noi pescarii, zile perfecte de pescuit la stiuca. Si cum iarna nu-i ca vara, cand stiuca isi gaseste refugiul in adancul racoros, acum cand temperatura apei este in continua scadere, am inceput sa localizez platouri cu apa mai putin adanca, dar cu vegetatie deasa pe substrat, unde stiuca sta la panda, aproape nevazuta.

M-am pozitionat pe maginea acestor zone cu vegetatie, pe o apa adanca de circa 3-4 metri lansand spre apa mica. Dupa cateva naluci schimbate (gume si spinnerbaituri) am incercat si o oscilanta mai usoara tinand cont de adancimea apei, Lingura  Berti Para XXL, cu o greutate de 10g.

Un mare avantaj in pescuitul cu oscilantele este acela ca pot evolua la orice adâncime si ca le poti pescui usor in ochiuri de vegetatie jercuind naluca chiar si pe loc.

Am lasat lingura sa coboare pana la adancimea dorita, aproape de vegetatie, apoi am inceput sa o ridic scurt, jercuind din vârful lansetei în 2-3 trepte, urmata de recuperare usoara, doua ture de mulineta, dupa care am oprit si asteptat iar sa coboare repetand aceiasi miscare din varful lansetei.

Cu aceaste miscari din lanseta am incercat pe cat posibil sa exploatez pe verticala cat mai multe adancimi, aducand oscilanta din adanc pana in suprafata apei, moment in care am avut si primul atac trait la intensitate maxima. Acesta a fost vizibil chiar la suprafata si dupa o intepatura puternica am avut parte de un dril frumos.

Lanseta cu care pescuiesc la oscilante, Favorite Zander 2.07m 32g Ex-Fast, este dupa cum spune si numele, o lanseta conceputa pentru pescuitul salaului, dar avand varful cu blector mai moale, se preteaza foarte bine la pescuitul cu oscilante, sau cel putin asa imi place mie, un varf care permite sa joci oscilanta cat mai mult, uneori chiar si pe loc.

Aici fac o paranteza, de multe ori am fost intrebat daca este buna o lanseta pentru un anumit tip de pescuit. In primul rand, cand vreti sa achizitionati o lanseta trebuie aveti cat de cat habar de lungime , de plaja de aruncare, gramaj si de actiunea unde ar trebui sa se incadreze. Eu spun ca aveti doua optiuni castigatoare:

1- cumparati ceva scump, care este si garantat de cea mai buna calitate.

2- cumparati ceva pe care ati pus mana, chiar daca aceasta atingere a fost doar timp de cateva minute. Incercati pe cat posibil sa cereti sfaturi de la pescarii experimentati, care folosesc acest tip de lanseta, eventual consultandu-va cu oamenii din magazinele de specialitate unde se vinde acesta lanseta. Cu acesta varianta veti ajunge la o lanseta cu cat mai multe calitati si la un pret onorabil.

Am tinut sa precizez aceste lucruri deoarece si eu am avut o dilema la aceasta lanseta pentru oscilante, dar cosultandu-ma cu Vlad Matei de la magazinul BigFish am ajuns la acesta varianta calitate/pret excelent Favorite Zander .

Depre firul cu care pescuiesc pot spune ca este acelasi multifilament pe care il folosesc de cativa ani si imi place foarte mult la pescuitul stiucii. Este vorba despre Sunline Super PE 8 20lb, ideal pentru lanseuri lungi, cu o elongatia redusa, care ii ofera o senzitivitate extraordinara pentru a transmite cele mai fine atacuri sau atingeri ale substratului.

Revenind la partidele mele pe raul Olt din acest inceput rece de noiembrie un scurt rezumat ar fi – am constatat ca cea mai productiva perioada a fost dimineata, intre 8 si 10:30, zona cea mai buna a fost cea cu apa mica, dar cu vegetatie in substrat, iar naluciile castigatoare au fost oscilantele usoare de 8-10 g.

Fire Intinse !!!

Lasă un răspuns